9 tipů pro těhotné ženy a vyvážený jídelníček

Těhotenství je pro každou ženu období plných změn nejenom fyzických, ale také psychických.
Tělo vyživuje nový život a je třeba mu dodat dostatečné makro i mikronutrienty, aby hlavně nepostrádala samotnámaminka. Deficit železa v tomto krásném období je celkem běžnou záležitostí. Je tedy možné těhotenstvím projít na rostlinné stravě? Veganské anebo dokonce na vitariánské?

V tomto krátkém článku se s vámi podělím o jednoduché, leč nutričně bohaté pokrmy, kterými vyživíte nejenom sami sebe, ale tak vaše miminko, které si nosíte pod srdíčkem.

Neplatí, že když je žena těhotná měla by jíst za dva, takto si jen můžete zadělat na těhotenský diabetes či zbytečná kila navíc. Nejsou podstatné kalorie, ale nutriční denzita!

Základní pravidla:

  1. Dbejte na dostatečný přísun čisté, filtrované anebo destilované vody.Voda by měla být zbavena floridu,
    chloridu a hlavně velmi nebezpečných hormonů, které se ve vodě bežně nacházejí, glyfosfátu, dalších chemikálií a parazitů!
  2. Dostatečný přísun DHA/EPA, vit. D, vápníku, B12, B6 (serotonin), B5 (hojení ran, únava), probiotika, jódu, železa a v neposlední řadě kyseliny listové. Důležité jsou samozřejmě všechny vitamíny a mineráy – zameřuji se na ty nejdůležitější.
  3. V případě nevolnosti je první pomocí citrónová voda s troškou zázvoru. Pomáhá také raw oříškové máslo jako mandlové či kešu na kousku krekru či voda s troškou raw jablečného octa.
  4. Můžete trpět zácpou – nedostatek vody, nedostatek vlákniny, emoční tenze, vertebralní sublokace, špatná kombinace potravin, málo pohybu.
  5. Konzumujte potraviny jen v bio kvalitě, vyhněte se jakékoli chemii, včetně kosmetických a čistících přípravků. Bohatě postačí kokosový olej na mazání těla a bio přírodní šampón. Na úklid pak soda bikarbona s octem.
  6. Po slunění se hned nesprchujte, ať má tělo dostatečný čas na tvorbu vit.D. Mýdlem si omývejte jen špinavá chodidla, podpaží, krk a imtimní části těla. Takto dopřejete tělu co nejvíce vit. D.
  7. Dopřejte si odpočinek a kvalitní spánek.
  8. Pokud jste striktní veganka či raw veganka, nezapomínejte na věrohodný zdroj vit. B12!
  9. Zvažte kvalitní a hlavně přírodní multivitamín v bio kvalitě, vhodný pro těhotné ženy. Výborným a osvědčeným raw vegetariásnkým multivitamínem je Vitamin Cod Prenatal, který si můžete objednat zde.

Příklad jídelníčku:

Snídaně – 3/4 litru zeleného smoothie – BIO kadeřávek nebo špenát, 2 banány, 1/2 hrnku brokolice, hrnek mandlového mléka, 1 lžíce konopného semínka, 1/2 ananasu a hrstka goji berries na železo, které se nejlépe vstřebává ráno. Rozmixovat a ihned podávat. Pokud budete mít ještě hlad – chia pudink.

Svačina – sklenice vody s mořským fytoplanktonem a probiotiky. Zelenina s pestem (mrkev, kedlubna, okurek, řapík. celer). Pesto z bazalky, rukoly s mandlema/kešu, oliv. olejem, tamari, trocha česneku

Oběd – Dýňová hustá polévka s mrkví, řapík. celerem, špenátem a quinoou. Podávat se slunečnicovými klíčky a lžící lněného oleje na omega-3 NMK. Výborným zdrojem vitamínuů rozpustných v tucíxh A, D, E a K, pokud nejste veganka či vegetariánka je kvalitní olej z tresčích jater – za studena lisovaný tedy v raw kvalitě.

Svačina – jakékoli ovoce (banány B6, popřípadě sušené ovoce – švestky, meruňky)

Večeře – Raw tortila wrap ze lněných semínek, cukety či cibule/Nori řasa (bohatá na jód) se zeleninou anebo velký zeleninový salát s kešu dresinkem. Popřípadě jáhlová či amarantová kaše.

Pitný režim: Během dne pít nejlépe čistou,filtrovanou vodu anebo ze studánky či destilovanou obohacenou mořskými minerály. Na podporu tvorby mateřského mléka je výborná lucuma.

Další vhodné recepty najdete v knize Hravě o živé stravě.